Aggressivitet

← Tilbage

Følgende artikel må gerne anvendes til ikke-kommercielt formål, blot det sker med tydelig kildeangivelse.

Forebyggelse af aggressivitet

Når man som jeg er hundekonsulent, støder man på mange hunde og hundeførere, som har problemer med aggressivitet. Der kan være mange årsager til, at en hund bliver aggressiv. Det kan skyldes arvelige anlæg, sygdom eller smerter; men ofte er det faktisk os selv som hundeejere, der ubevidst indlærer og styrker disse tendenser, ved f.eks. at rykke hårdt i linen og stramme halsbåndet til og vise alle tegn på nervøsitet og anspændthed.

Faktisk forveksler vi hundeejere også ofte de signaler, som hunden sender. Stopper den op på stive ben og begynder at knurre, opfattes det straks som aggressivitet, imens der i virkeligheden blot er tale om, at hunden er lidt usikker og afventende og derfor benytter sig af sine nedarvede kropssignaler. 
I virkeligheden fortæller den med sin knurren - og mange andre kropssignaler - at den er usikker på situationen, og indtil videre gerne vil enten holde den anden hund/menneske på afstand eller evt. have et signal fra dem om, at de har fredelige hensigter.

Du kan læse mere om hundens ”høflighedsregler” i bogen ”Hundens gyldne regler” af Anders Hallgren (Kan lånes på biblioteket) 

Når vi taler om forebyggelse af aggressivitet, er der flere ting, der er vigtige:

1. Når hunden møder en anden hund eller et fremmed menneske, skal den roses, når den hilser venligt på den pågældende.

2. Hunden skal - især som hvalp - have rig lejlighed til at lege med andre hvalpe/hunde og møde mange forskellige mennesker, gamle så vel som unge, voksne såvel som børn, mænd så vel som kvinder; og skal den omgås andre dyr i hjemmet, er det vigtigt, at den møder dem jævnligt så tidligt som muligt.


Det en meget god idé at sørge for, at den hvalp man lige har anskaffet sig, får rig lejlighed til at lege sammen med andre hvalpe og venlige hunde. Man kan evt. danne en “legegruppe”, som man mødes med en gang om ugen. Det er især vigtigt, hvis man ikke lige kan få plads på et hundetræningshold med det samme. I denne “legegruppe” vil hvalpen få opbygget sin selvtillid og samtidig lære, at der er nogle uskrevne regler for, hvordan man opfører sig over for andre hunde, forudsat naturligvis, at legen foregår under kontrollerede forhold. Det er bl.a. også det modertæven forsøger at lære sine hvalpe fra 7’ende - 8’ende uge. Ved at have en sådan legegruppe, har man også et sted, som hunden senere kan vende tilbage til for at få genoprettet sin selvtillid, hvis den skulle ryge i slagsmål med en ukendt hund under opvæksten eller senere i livet.

3. Vi skal som hundeejere lære at læse og respektere hundens signaler. 

Skulle din hund begynde at vise ”aggressive tendenser” overfor andre hunde eller mennesker, kan ”problemet” løses på flere forskellige måder, men aldrig ved hårde ryk i linen, det vil blot øge aggressiviteten eller gøre hunden utryg ved dig som hundefører.
Ja, jeg må hellere “bekende kulør”! Jeg tilhører “den bløde skole”. Jeg har gennem min konsulentuddannelse i DcH, via mit arbejde med oversættelse af adskillige bøger om hundeadfærd, samt naturligvis gennem mit efterhånden årelange samarbejde med Anders Hallgren, lært at fysisk afstraffelse af hunden altid er en meget dårlig idé. 

Min - og mine læreres erfaring - er, at det er bedre at belønne den rigtige handling, den gode opførsel, i stedet for at straffe det forkerte.

Aggressivitet kan skyldes sygdom eller smerte

Hundekonsulenterne har utrolig mange henvendelser fra mennesker med hunde i 4 - 7 års alderen, som pludselig er blevet aggressive, og ved nærmere undersøgelser viser det sig at være på grund af smerter. Ofte sidder smerterne i nakken og er forårsaget af hårde ryk i linen, når man forsøger at få hunden lært at gå pænt. Jeg kan ikke kraftigt nok fraråde denne teknik. Det er meget bedre at lokke hunden med opmuntrende ord og godbidder.

Er hunden først blevet aggressiv, er det værste man kan gøre at tilføre hunden smerte ved fysisk afstraffelse, det vil blot forværre situationen. Læs evt. mere om smerte og rygproblemer hos hunde i bogen: ”Rygproblemer hos hunde” af Anders Hallgren 

Hvad skal man gøre?

Kommer du gående og møder en anden hund, der er ude og gå tur med sin ”herre”, og din Fido begynder at gå med stive ben, rejste børster og måske knurre, så gå ind foran den, bryd ”kontakten” til den anden hund i første omgang. Du kan også vælge at gå over på den anden side af gaden, eller vende om og gå den anden vej, samtidig med at du gør dig interessant og positiv for hunden at være sammen med. Lad være med at rykke i linen eller råbe ad den, det vil bare bekræfte den i, at situationen er farlig.

Det er vigtigt at få arbejdet med problemet på en positiv måde, og det kan være en rigtig god idé at kontakte en hundekonsulent eller adfærdsbehandler, for at få hjælp til at løse problemet. 

Endelig er det en god idé at sætte en gul sløjfe på hundesnoren, hvis din hund har brug for at have god afstand til andre hunde eller mennesker. Det er et signal, der er blevet indført i mange lande i 2013, som betyder: Hold afstand. Læs mere om "Gul hund" her: 






Gode bøger om emnet "Aggressivitet": 
Aggressivitet hos hunde - af Kerstin Malm
Stress, angst og aggression hos hunde - af Anders Hallgren.
Problemhund og hundeproblemer - af Anders Hallgren
Rygproblemer hos hunde – af Anders Hallgren
Problemhund - hvordan undgår vi det? – af Ian Dunbar
Bøgerne kan bestilles her


  • Vi tager imod Dankort
    ZenRockers
  • Forlaget Tro-fast ApS · Bellisvej 8 · 9970 Strandby · Tlf: 61 79 25 06 · CVR 64839713 · · Privatlivspolitik
    ® Tro-fast er et registreret varemærke.